tisdag 30 augusti 2011

En kort presentation...

Lönntorp heter det trevliga ställe som denna dagbok handlar om. Geografiskt sett ligger Lönntorp på Vessö, söder om Borgå. Man kan förståss gissa sig fram till varifrån Lönntorp har fått sitt namn, men vi hoppas att det skall klarna rent konkret förr eller senare.
Själva huvudbyggnaden på fastigheten är ett torp som byggts i början av 1900-talet. Torpet består av stugkök, två kammare och en förstuga i nedre våningen och två sovrum och en hall i övre våningen.

Lönntorp, maj 2011

Förutom själva torpet finns det ännu två beboeliga byggnader, ett lider och en gammal liten ladugård som byggts om till bastu & lider.
Byggnad nr. 2 i rangordning kunde vara gäststugan, ateljén eller holken som vi kallar den. Holken är arkitektritad och byggd i början av 1980-talet. Den ser inte så märkvärdig ut, men verkar vara praktisk. Den inrymmer ett vardagsrum, kök, mathörna och ett sovloft - köket har en vedspis.

Holken, maj 2011

Följande byggnad är det som förra ägaren kallade för Expressen, eller tågvagnen - och det är helt enkelt en gammal tågvagn, som har konverterats till en fritidsbyggnad med kök vistelserum och sovplatser - den byggnaden har vi inte en aning om i vilket skick den är eftersom vi inte känner till konstruktionen och därmed inte vet hur den har åldrats med åren.

Expressen, maj 2011

Orsaken till att vi fastnade för Lönntorp var den potential som vi såg i det då vi kom dit första gången. Det var i slutet av juli 2010 och terrängen var mer eller mindre oskött och i det skede såg man nog inte mycket mera än potetial.
Det som inte framkommit än är det faktum att Lönntorp ligger vid en skyddad vik som vetter mot nordväst - dvs. kvällssol, men det är nog inte mycket av havet man kan förnimma då man står på stranden:

Vass på stranden eller potential om man så vill

I övermorgon är det den dag, då vi får tillgång till Lönntorp och efter det börjar vi dag för dag att veta mera om "fritidstorpet"