torsdag 22 september 2011

Lite inspiration...

...regnet bara öser ner och vi väntar egentligen på att så småningom börja hämta våra madrasser och sängkläder från Ekboda, så att vi äntligen skall kunna börja övernatta på Lönntorp oxo. Det stora kruxet med att hämta madrasserna från Ekboda är båtfärden i en öppen båt - den som en gång har försökt torka en blöt skumgummimadrass vet att man inte ids riskera att blöta ner en på nytt.
Medan vi väntar på bättre väder så kan man ju alltid försöka hitta information och inspiration kring framtida förehavanden. Jag har redan under en längre tid samlat på mig litteratur som ger insyn i gamla, främst stockhus, kroppar och själar. Länge var detta min bästa vän:

"Så renoveras torp & gårdar" skriven av Ove Hidemark, Elisabet Stavenow-Hidenmark, Göran söderström & Axel unnerbäck och utgiven på ICA's bokförlag.
Jag vet inte hur mångte upplagan det är man får köpa idag - min pärmbild ser i vilket fall som helst helt annorlunda ut.
Vissa saker i boken talar om för en att det redan är en äldre bok, men å andra sidan kan det hända att de nya upplagorna är uppdaterade. Ett exempel är att man föreslår bergull i vissa situationer - det är helt emot mina principer.

Till de lite nyare bekantskaperna hör Göran Gudmundssons böcker:

"Stora boken om byggnadsvård" är utgiven på Bonniers faktaförlag och är en bok för den hängivne byggnadsvårdaren. Boken är definitivt skriven för den som tycker om gamla byggnader och speciellt att ta hand om gamla byggnader. Har man ambitioner att modernisera sitt gamla hus på något som så groteskt heter "på gammalt vis" så är denna ingen bok att ha - här hittar man inga moderniseringsknep osv. utan denna bok innehåller, som titeln säger, råd för byggnadsvårdaren.

Om man inte vill ta hela biten på en gång så har Göran Gudmundsson oxo givit ut böcker som kan betraktas som utförligare kapitel ur "Stora boken om byggnadsvård" i egna böcker;
t.ex. "Invändig renovering", "Utvändig renovering" och"Värmen i gamla hus". Det är för övrigt samma Göran Gudmundsson som är mannan bakom Gysinge byggnadsvårdscentrum.

Vill man få en hel kväll att gå åt så är det bara att gå in på länken Gård och Torp och börja surfa.
Stuga-Cabana är inte illa heller. Vi har i flere repriser handlat bl.a. emaljkärl, ämbar och oljelampa därifrån - den som dessutom påstår att det inte går att få tag på delar till äldre oljelampor eller t.ex. Primuskök har inte bekantat sig med detta företag.