onsdag 7 september 2011

Några grundprinciper...

Det heter ju att man skall bygga tre hus för att få ett sådant som man vill ha - jag utgår ifrån att detsamma gäller renoveringar. Vid det här laget har vi nog nått den milstolpen och tror oss vara redo för att denna gång göra det mesta på rätt sätt.
Lönntorp är ett hus som inte skall begåvas med någon form av moderna lösningar eller material - allt skall vara så att det finns en naturlig OBS, NATURLIG! orsak till lösningar eller material. Det är det ända sättet att få till stånd ett sunt hus - leva, bygga och renovera på naturens villkor. Så länge nån tror att den kan få naturen att bete sig enligt människans behov och önskemål så går det snett.
Det är klart att en strävan till att använda sig av naturliga metoder och material inte får övergå till dumdristighet. Det är ingen idee att använda sig av dåliga gamla metoder om det finns nya som är bättre - det är bara en fråga man bör ställa sig ifall man tänker ta till något nyare; "skulle detta kunna förekomma och fungera i naturen utan människans medverkan?"
Tätt byggande t.ex. faller ju bort redan i tankestadiet, om man inte använder lökskal som diffusionstätt skikt t.ex. - Lökskal, det är faktiskt enligt endel det tätaste som finns på jorden, men samtidigt andas det. Tänk bara på hur länge man kan ha en lök hemma utan att den torkar, samtidigt möglar den ändå inte - om man inte har den i kyskåpet förståss.

Vad har vi gjort då?
I går målade Marina Norra kammarens tak med vit linoljefärg och idag började hon med bröstpanelen (grå linoljefärg) medan jag målade väggen (gul emulsionsfärg).

I morgon är det scout- och fotbollsdag för pojkarna, så då blir det inget Lönntorp på kvällen...

bastu- och liderbyggnaden