tisdag 8 november 2011

Första brasan...

...vem hade trott att det skulle ta så här länge tills vi skulle tända första brasan i den stora köksspisen?
Då vi fick tillgång till Lönntorp så var vi inte riktigt säkra på köksspisens och -ugnens skick. Allting såg helt bra ut och enligt den förra ägaren så torde allting också vara det, men han tyckte ändå att det skulle vara skäl att låta någon expert kolla det hela - och nu har en expert gjort det

köksspisen 2010

Köksspisen var faktiskt en av de detaljer som attraherade oss då vi var och se på Lönntorp, sommaren 2010.
Efter att ha gått till grannen i stan', för att diskutera om han skulle vara villig att i något skede komma och titta på vår spis/ugn på Vessö, så frågade han om det passade att vi gör det direkt - så det blev så. Efter några sakkännande blickar in i sotluckor och eldstäder så började Matte elda tidnigspapper på de mest fantasifulla ställen och efter att röken skingrat sig i köket, så visade det sig att skorstenen drog och att det inte fanns några hinder för att elda i både spisen och bakugnen - då var den saken klar!

Under de gångna veckorna har vi dessutom provbadat bastun och eldat ris på gården.
Bastun kändes riktigt bra - det finns inget akut som måste årgärdas där just nu då den är tvättad och insutten av våra egna skinkor!
Att dessutom vara första gången i bastu efter att man eldat ris på gården hela dagen är inte fyskam. Som belöning grillade vi dessutom älgkorv från Tjusterby köttrökeri på glöden av brasan.

första höstbrasan

Nu ser vi fram emot nästa besök på Lönntorp.