tisdag 29 november 2011

Lillajul i stugan...

Det är en otrolig lyx att kunna bestämma sig för att man kommer att vara på Lönntorp under kommande veckoslut och då helt enkelt far någon dag i förväg och sätter på värmen i stugan och sovrummet. Förra veckoslutet var ett sådant.
Amanda blev myndig och hade en tjejmiddag på fredagen och vad var då lämpligare för oss andra än att bege oss till Lönntorp och ta det lugnt - och lugnt är det tydligen alltid på Lönntorp. Visserligen blåste det en hel del, men det störde inte nämnvärt.
Lite speciellt var det ju också, eftersom det var lillajul på lördagen. På morgonen satt det två små tomtar på matbordet och på pojkarnas platser var det var sin scoutkalender. På spisen stod det en gammal tomtegubbe och vinkade.

Tipp-tapp, tipp-tapp

Eftersom vi inte hade några lämpliga CD-skivor inne så bestände jag mig på morgonen för att gå efter en adventsskiva från bilen. Vinden hade mojnat en del och det var som vanligt lugnt ute. Jag gick runt bastuhörnet till bilen och tog fran bilnyckel då jag märkte att jag inte var ensam. Ca. 25 meter bakom bilen, på andra sidan vägen stod en ståtlig Älg och glodde - antagligen såg vi båda lika dumma ut i den stunden och hövlig som jag är sade jag "morjens". Det är helt enkelt fantastiskt hur ett så stort och ståtligt djur kan "sväva" fram i skogen utan att man hör ett minsta lilla knyst. För min hälsning drev ju stackaren på flykten förståss. Visst har jag sett älgar förut, men den här gången fick jag på något sätt en kontakt som gjorde att jag helt enkelt tyckte mig ha träffat en av grannarna.
För övrigt har det inte hänt mycket annat på Lönntorp än att jag talat med skogsvårdsföreningen om lite skogsvård - det lutar nog emot en ganska kraftig avverkning, eftersom skogen fått stå "ovårdad" så länge att den främst består av 26 - 28m höga granar som troligtvis är närmare 90 år gamla. Och då är det inte så mycket att gallra eftersom undervegetationen är obefintlig och de stora träden står så tätt.

Glad lillajul 2011!