tisdag 28 februari 2012

Byggnadsvård, del 1, köksspisen

...det skall bli intressant hur många delar denna rubrik kommer att få under årens lopp.

Sportlovet blev tiden för upptäkter - upptäkter som är positiva och upptäckter som är mindra positiva.
En av de mindra positiva upptäkterna som vi nog lagt märke till redan tidigare är att vedspisen inte är av bästa sort. Den har murats om någon gång på 80-talet antar vi och då är det något som gått lite fel. Skorstenen drar mycket bra, men i själva spisen blir kanalerna för stora och förgrenas så att det troligtvis finns en kanal som går upp till kåpan utan möjlighet till stängning - det skapas helt enkelt inget riktigt undertryck under hällen och då söker sig röken den enklaste vägen ut. Då är det enklare att ta sig ut via springorna i hällen, snarare än att söka sig ner under ugnen vidare ca 1 m längs golvet för att sen' först nå skorstenen.

inget fel på vedspisen som sådan...
...men så här är det ingen fröjd!

Förutom att det ryker in en hel del, så har vi kunnat upptäcka att det inte drar ut någon rök från bakugnen heller, men jag ännu inte börjat fundera på vad det kan bero på.

Samtidigt som det på sätt och vis är en mindre trevlig upptäckt att spisen som sådan inte riktigt fungerar, så skapar det en massa nya möjligheter trots allt. En av de saker vi funderat på mest i hela köket är placeringen av en modern (el-)spis. Just nu står den gamla ganska fult placerad i rummet.

förutom elspisen, så hör inte köksskåpen till våra favoriter heller!

Hur vi än har försökt hitta en naturlig plats för spisen, så har det blivit fel, men nu har det börja gro en tanke på att man kan förminska vedspisen om man ändå måste mura om den. Sedan blir det bredvid vedspisen utrymme för en modern spis som då oxo blir under kåpan, -tadaa!