lördag 31 mars 2012

När är det vår?...

...kan man ju fråga sig. Det är förståss en sak som kan uppfattas väldigt olika. Jag har ingen klar bild av när det är vår för mig - dvs jag har inga klara tecken som definierar våren. Generellt sett är det säkert för dom flesta andra som för mig - det är naturens återuppvaknande efter vintern som ger känslan av vår.
När vi idag for ut till Lönntorp, så såg vi för första gången i år tofsviporna på åkrarna - visserligen var åkrarna ännu snötäckta, men på snön var det tofsvipor! - det hänger ihop med våren för mig.
Väl framkomna till Lönntorp hittade jag nog en massa tecken på en annalkande vår. I rabatten började det komma några knoppar

det var mig en konstig färg på bilden!

När man rör sig på tomten, så är det mer och mer av tomten som syns och det börjar klia i fingrarna - i detta skede är det kanske främst en kratta man skulle vilja få tag på.


Det skulle inte skada att kunna den ädla konsten att beskära ett vildvuxet äppelträd heller:

ociviliserat äppelträd

På tomten finns det två brunnar. En är en relativt nygrävd, med en elektrisk pump i som förser torpet och bastun med kallvatten. En fråga som tvinnat i mitt huvud sedan vi övertagit Lönntorp är, hur djupt vattenledningen mellan brunnen och byggnaderna ligger. Detta djup är av ett visst intresse om jag skulle få för mig att isolera brunnen, så man skulle kunna få in vatten på vintern oxo.
Den andra brunnen är en, vad jag har förstått, bevattningsbrunn - möjligtvis den ursprungliga brunnen, men den ligger mycket lågt, så under den gångna vinterns högvatten var den översvämmad av saltvatten. Det intressanta med denna brunn är att det i anknytning till den växer någon typs liljor, som mig veterligen vill ha sötvatten. Kan det måhända vara frågan om en källa?

brunnsliljorna

Medan vi vuxna var intresserade av vårtecken, så var det vissa familjemedlemmar som helt klart hade ett större behov av att testa "kojträdet"

kojträdet