torsdag 3 maj 2012

Välkommen maj...

Första maj firades traditionellt med besök på Borgå torg och Runebergsparken där vi lyssnade på manssång. Traditionen bjuder oxo på nygräddade vofflor med jordgubbssylt och vispgrädde. Efter denna runda var det igen dax för Lönntorp. Första sillfrukosten på Lönntorp. Mormor och morfar var på besök och det förargliga var att dom hann fara förän vi kom ihåg att bjuda dem på färsk björksav, som pojkarna tappat ur var sin björk.

Nu gick det inte att vänta längre - havet såg för lockande ut på kvällskvisten - vi bara måste sjösätta första "båten"

första "båten" sjösatt - här uppdragen på land igen.

Första roddturen gick med pojkarna runt grannholmen och sedan studerade vi vattendjupet på olika ställen i viken.
Som man ser på bilden, så är vattnet mycket lågt, som det brukar vara på våren, och det ger en enastående chans att bekanta sig lite mera med bryggan. I och för sig är bryggan en ganska stor gedigen grej bestående av en stockkista med lock och en grov landgång. Efter vintern har jag dock haft en känsla av att bryggan flyttat på sig ett stycke - vilket låter ganska osannolikt för en brygga av denna kaliber - trodde jag! Nu var ju inte allt precis så som jag trodde

bryggkistans inre
Det är nog inte mycket sten att tala om inne i kistan, så det är klart att högvattnet gjort precis vad det velat med bryggan. De uppstickande stenarna har bara sett till att bryggan inte gett sig helt och hållet iväg.

bryggan har lagt sig på stenarna

Efter att högvattnet tagit tag i bryggan, så har det lagt ner kistan på några stenar i stället, vilket innebär att hela bryggan är mycket sned och ganska hög - vi skall se vad vi kan göra åt saken. Jag har nog bara på något vi på känn att det inte riktigt är högst uppe i min prioritetsordning gällande saker att göra på Lönntorp.
Efter att vi pojkar varit på sjön och sedan kliat oss i skägget och konstaterat oj-oj, det här ser inte bra ut så begav vi oss upp till huset, där mamma hade hittat en ny (den andra) plats för det vita kaffemöblemanget. Det var en betydligt trevligare avslutning på dagen att kolla in möblemanget än att beskåda bryggeländet.

vita kaffegruppen

Här skall vi nog sitta många gånger i sommar...