söndag 10 juni 2012

Vegetation...

Det är otroligt hur naturen far fram den här tiden på året. Det är trots allt inte frågan om så många veckor sedan vi var på Lönntorp senast och ändå ser det ut så här:

rabatten vid torpet

Nåja, det är klart att det kommer andra saker än ogräs, så inte skall vi klaga:

brunnslija

Det här är någon form av lilja, som växer intill en sötvattenbrunn som ligger ganska nära strandlinjen.
Mitt i backen framför torpet kommer det oxo någon blomma som jag inte vet för tillfället vad det är. Det kan hända att den blir lättare att identifiera bara den börjar blomma:

blomma framför torpet

När man rör sig ner mot piren så kan man med fog säga att Lönntorp är vårt lilla smultronställe - förutsatt att det oxo finns någon som pollinerar alla blommor. Det skall bli intressant att följa med och se vad som händer med bl.a. smultronen då vi redan delvis har, och i framtiden oxo kommer att gallra mera för att få in sol på tomten

vårt smultronställe

Förutom att jag klippte gräset, så tog jag mig ner till stranden för att se om det fanns något man kunde göra åt vassen. Det krävdes förståss inte många blickar för att konstatera att det finns en massa man kan göra åt vassen. Det är egentligen bara att börja med - precis vad som helst, allt är hemåt! Idag tänkte jag mig att jag kan börja kratta bort av den löst liggande vassen - vem vet, kanske det finns vatten under! Och HEUREKA! Stranden börjar faktiskt vid - just det, stranden! Nu gäller det bara att få bort både den liggande och stående vassen. Ärligt talat så kan jag medge att jag inte fick bort allt idag:

Vatten under vassen

Medan jag grejade på stranden så höll Marina och barnen, förutom Ninni som var på Popkalaset i Ekenäs, på med att rödja kring huset. Rabatterna och trädgårdslandet fick sig en omgång av lien och ett par trädgårdshandskar.
Vi vuxna har kanske lite lättare för att sysselsätta oss med diverse grovgöror en längre tid, medan den yngre generationen gärna pustar ut en stund efter ett ryck:

Kalle Anka för hela slanten!

Stunden är dem väl unnad, dessutom har vi ända sedan vi blivit värdfolk i Lönntorp sagt att detta är ett ställe där man gör vad man känner för och i den takt som känns bra.