tisdag 2 oktober 2012

Slut på båtsäsongen...och mera vatten!

Det är samma sak varje år! Efter att den långa sommarvistelsen i skärgården är slut, lever man länge i den tron att man kommer att göra några båtutfärder under augusti och september. Mot mitten av september börjar det redan bli en liten börda, att man inte fått upp båten ännu och när det blir oktober så blir det brått och då måste båten upp oberoende av väder. I år kombinerade vi upptagningarna med min svåger, så vi gjorde allt på en dag. När hans båt slutligen var på torra land och parkerad så kom första regndropparna.
Då var det dags för mig att styra kosan tillbaka till Lönntorp för att tömma båten - i regnet!

en mycket vanlig syn denna höst.

Som jag nämnt tidigare, så kan jag inte påstå att vi skulle ha upplevt en regnig sommar - men september har varit desto regnigare.  Resultatet av regnet är att det strömmar mycket hårt i Borgå å och därmed är inte vattnet riktigt klart vid bryggan.

brunt vatten

Om man jämför havsvattnet med regnvattnet i båtarna, så får man en uppfattning om hur det är ställt.

havs-/åvatten utanför och regnvatten i båten

Så här ser Corvus Corone ut nu...

Före jag for tillbaka till stan' så gick jag en runda i torpet för att se att allt var OK. Till sist tog jag en sväng i rosa kammaren, som ju blev ganska orörd hela sommaren.
Idag kan jag säga att det var tur att vi inte fick något gjort åt väggarna ännu. Så här såg ytterväggen ut:

våt vägg!

Skulle vi ha satt träfiberskivor på väggen så kan det hända att vi inte skulle ha märkt något på flera år.
Troligtvis har det vid kraftiga regnväder kommit in vatten här redan en längre tid, men eftersom det var två lager pärlpanel på väggen så har det fått rinna i all sköns ro och sedan har det torkat bort igen eftersom det är direktförbindelse till yttre världen vid skadans nedre kant. Utifrån kan man inte se var det skulle läcka.

Det här innebär definitivt det att vi måste lägga ett nytt tak så fort som möjligt - trots att säljaren av Lönntorp gav sin försäkran att taket är i skick och inte kräver uppmärksamhet på många år!
Samtidigt kommer jag nog att öppna den del av väggen som syns på bilden, men troligtvis får det vänta tills nästa år.

Livet är inte lätt...