måndag 5 november 2012

Reflexioner från snickeriet 2...

...som jag redan nämnde i förra inlägget, så får man som snickare ta del av en hel del byggprojekt. Förutom att detta öppnar en massa intressanta miljöer för en, så kan man dessutom få en hel massa idéer för sitt eget torp. Jag tänkte här dela med mig av några tankar, som kan vara bra att gå igenom då man tänker på små och stora ingrepp i sin byggnad.

Fönster och dörrar är de snickeriprodukter som upptar största delen av min tid på snickeriet och därför tänkte jag beröra dessa här och ge några tips om vad man kunde fundera ut färdigt före man kontaktar en snickare.

Till de riktigt grundläggande sakerna hör förståss måtten - måtten kan vara storleken på monteringshålet i väggen eller karmens yttermått. Dessa två är förstås skilda mått som kan ställa till med besvär om kunden uppger hålmått och snickaren uppfattar karm-mått. Resultatet är att fönstret inte går att montera som sådant. Förargligt och tidskrävande men inte omöjligt att åtgärda.
Karm-djupet är ett mått som ofta blir styvmoderligt behandlat. "Nå, vad tycker du att skulle vara lämpligt?" är en vanlig fråga jag får då jag undrar vilket karm-djupet skulle kunna vara.
Rent tekniskt kan man väl säga att ca 20 cm mellan glasrutorna torde vara max-avståndet eftersom luften vid större avstånd börjar cirkulera mellan rutorna och därmed kyl ner den inre rutan mera än nödvändigt. Är det frågan om en fastighet, där ytterväggstjockleken ligger under 22 cm så är det enklast att få karmen lika djup som väggen, så slipper man att bygga på med smygar på insidan. Med andra ord - kolla upp väggtjockleken, den är nästan lika viktig som höjden och bredden.

Utöver de tekniska specifikationerna finns det estetik att ta ställning till - till estetiken hör bl.a. färgsättning. beslag och glaskvalitet, men det som påverkar utseende mest är spröjs-indelningen - förutsatt att det skall bli spröjs. Här kommer ett litet exempel på hur ändrandet av två små "träpinnar" ändrar på helheten:


Tänk dig en glasveranda med t.ex. 12 st bågar av dessa olika indelningar - det blir tre fullständigt olika verandor!

En annan fråga som brukar vara aktuell är den om det skall vara spröjs på inre bågen eller inte. Det är en fråga som är svår att besvara för kundens räkning. Talar vi om ett torp från 1800- eller 1700-talet så har vi inga referenser att ta till, eftersom det inte fanns innerbågar på den tiden. Frågan är i det närmaste kanske filosofisk - hur tycker man att det blir bra? En del vill definitivt ha spröjs på innerbågen eftersom det då ser "genuint" ut, andra däremot säger att det absolut inte skall vara spröjs på innerbågen - det minskar på ljusinsläppet och med lite god vilja kan man säga att det ser ut som om innerbågen inte fanns och då ser det mera "genuint" ut.

Här ett litet exempel - bedöm själv:

innerbågar med spröjs

innerbågar utan spröjs

Anlitar man en snickare har man oxo en möjlighet till en dialog som resulterar i något som blir precis det man behöver, fast man inte riktigt vet vad det är då man börjar dialogen - och då menar jag att varken kund eller snickare vet vad det skall bli.

Som exempel kan jag ge ett fönster i ett sommartorp, där ena halvan skulle vara traditionellt på gångjärn och den andra halvan skulle fungera som serveringsfönster med arbetsytor på såväl inre som yttre sidan. Bågen fick inte vara på gångjärn eftersom ena avställningsytan därmed skulle bli oanvändbar. Fönstret är under ett terrass-tak och används endast sommartid.

serveringsfönster

serveringsfönster med båda sidor öppna
Det blev inga dörrar i detta inlägg, men jag kan återkomma till dem senare...