måndag 25 februari 2013

Solsken...

...det kan låta konstigt att uppmärksamma solsken i slutet av februari, men det här året har det varit lite väl tunnsått av den varan. Någonstans hörde jag att det de senaste tre månaderna varit enbart 50 timmar solsken totalt.
Tyvärr blev det inget besök på Lönntorp denna soliga dag, men inte är det helt fyskam att vara i stan' heller.

Gula husets fasad mot väst
Istapparna blev porösa under dagen och snart börjar det vara den tiden då man får se upp när man går under girarna.

tydligen blev uthusrännan inte ordentligt rengjord på hösten!

Det var definitivt vår i luften idag och småfåglarna bidrog till att förstärka känslan. Ser man ut över gårdsplanen inser man dock ganska fort att "än så sover björk och ljung, ros och hyacinter..."Jag kunde förstås inte heller låta bli att fånga ett fenomen på bild - ett fenomen som är känt sedan länge, men på grund av dagens byggteknik kommer att falla i glömska ifall man inte uppmärksammar det.
Som dom flesta vet, så brukade man förr alltid skotta upp snö mot stengrunden och väggen, för att minimera värmeförluster och golvdrag. Idag så uppmanas man att hålla grunden möjligast snöfri eftersom det idag heter att det skadar byggnaden - vilket det säkert gör om man har en grund av lättbetong och en ventilerad fasad med luftspalt i nedre ändan, kanske dessutom i kombination med en dålig dränering.

Bor du däremot i ett gammalt hus med stengrund och oventilerad fasad och ett lämpligt värmeläckage genom både golv och stomme så är det bara att skotta upp snön under vintern och så sköter naturen jobbet på våren. Vi har ingen som helst dränering kring "Gula huset" och under huset är det torrt året om - så här ser det ut kring stenfoten idag:

luftspringa vid grunden

Snön smälter bort närmast huset först och sedan hålls konstruktionerna torra - oxo fast snön går upp till fasaden så blir det en springa som ger fasaden livslängd.