måndag 20 maj 2013

Byggnadsvården börjar igen...

Nu skall vi igen börja ta oss an de projekt, som inte var meningen att vi skulle ha. Tanken var ju att Lönntorp skulle vara ett funktionsdugligt torp utan behov av större åtgärder.

Förra sommaren började vi med rosa kammaren och skall fortsätta i år. Det som står i tur är grunden.
Grunden ser inte speciellt förtroendeingivande ut, nu då man på insidan kan se konditionen. För att få en bild av det hela beslöt jag mig för att gräva upp marken intill grunden.

uppgrävt dike invid grunden...

Det gick lättare, än jag hade förväntat mig. Lite matjord och sedan lera, utan några större stenar eller rötter som försvårade mina förehavanden. Leran har för sin del gjort att det inte egentligen har stigit något vatten underifrån, men å andra sidan har det betytt att det vatten som funnits på markytan inte har sugits upp av jorden heller utan runnit på ytan via gräsmattan förbi torpet. Därmed har vi fått en förklaring till att den svacka som finns i gräsmattan vid terrassen alltid varit mycket våt när det har varit regnperioder.


vatten i diket...

Nu var det ju inte bättre än att vi råkade ut för en ganska lång och kraftig åskskur på lördag kväll. Bilden här ovan är tagen mitt på söndagen - vattnet har hållits bra på plats...

Jag får fortsätta med grävandet då det är lite torrare igen.

Några småsaker upptäckte jag under veckoslutet - saker som kan betecknas som "bra att veta" då det gäller byggnadsvård. En för de flesta självklar sak är skarvandet av bräde - vare sig det är frågan om foderbräde, knutbräde eller något annat bräde.

Snedskarv är ju då ordet - men det lyckas inte alltid! Här har det gått så här;

felaktig skarv...

Orsaken till att man gör en snedskarv är den att vattnet inte skall rinna in i skarven - vanligtvis rinner vattnet nedåt vilket i detta fall betyder in i knuten!

här har det gått rätt!

Förutom att en bräda kan vara felaktigt skarvad, så kan den även målas med fel färgkvalitet.
Då vi var och tittade på Lönntorp med säljaren så fick vi oxo veta att det har målats för inte så länge sedan. Vi vet att Lönntorp var till salu redan 2008, men då tycks priset ha varit orealistiskt högt så det infann sig inga spekulanter. Det är troligtvis före försäljningsförsöket 2008 som huset målats.

Men, men, men...

färgen flagnar...

Det skulle vara intressant att veta vad det har målats med. På flagornas storlek att döma, så är det frågan om någon slags plastfärg - troligtvis vattenbaserad. Då vi blev ägare till Lönntorp så såg färgen ännu ganska bra ut.

Så går det när man låter sig luras av snabba torktider och lättrengjorda penslar - många tror dessutom att vattenlösligt är synonymt med miljövänligt!
Ta och kolla datasäkerhetsbladet för en vattenlöslig färg - Livsmedelsindustrins tilsatsämnestillverkare blir antagligen gröna av avund. Färgen får ju inte mögla redan i burken!

Tyvärr blir det oxo en hel del tilläggsarbete med fönsterbågarna som var ganska nyåtgärdade - troligtvis med någon form av alkydoljebaserad fönsterfärg.

icke äkta linoljefärg...

Det tråkiga med den här typens felaktiga ytbehandlingar är att de gamla snickerierna kan ta irreversibel skada av det. Ofta hör man en romantisk ton i rösten, då många talar om hur gamla fönsterbågar håller så länge på grund av det goda virke som fanns förut. Det är klart att man valde det bästa virket till fönsterbågar och därmed fick det bästa möjliga utgångsläget för hållbara fönster, men fönstrens livslängd och hållbarhet står i direkt relation till den svagaste länken:

Bra virke i kombination med bra ytbehandling och regelbundet underhåll garanterar en lång livslängd på fönster som utan svårighet blir 150 - 200 år gamla

Slarvar men med färgvalet så lider livslängden.

Ofta blir det ju i fabrikstillverkade fönster idag så att det blir outvalt virke i kombination med underhållsfri vattenbaserad målfärg och det resulterar i 30 - 50 år gamla fönster.

färgen lossnar i hårda flagor...

Troligtvis har kittet oxo bättrats på i samma veva som bågarna har målats. Här ser man oxo tydligt att det inte är frågan om linoljefärg ifall kittet är ett vanligt linoljebaserat fönsterkitt. Ta en närmare titt på kittfalsen på bilden.

kitt i kombination med alkydoljefärg...

Det som har hänt här är antagligen det att kittet har förnyats, helt och hållet eller bara ställvis och sedan har "glasmästaren" inte haft tillräckligt med kunskap eller tålamod...
Ren linoljefärg går att måla direkt på färskt kitt eftersom båda är linoljeprodukter och därmed klarar av att umgås. Båda härdar (torkar) sedan i samma takt. Målar man däremot med alkydoljefärg så måste man låta kittet initialhärda först så att det bildas en hård yta PÅ vilken färgen fastnar, annars går det som på bilden - färgen torkar fort och sedan "lever" kittet ännu under den tid det härdar och då blir det rynkor.

Det var ett litet kunskapspaket i fönstervård...