torsdag 2 maj 2013

I väntan på naturens fyrverkeri...

Tänk så tråkigt om vi inte skulle ha årstider.
Känslan, då snön släppt greppet om naturen och ljuset är blekt och intensivt. Marken är bar och terrängens konturer avtecknas naket och klart. Man upptäcker en massa små detaljer, som är gömda under grönska, vissnande vegetation eller snö under resten av året. Naturen har samlat krafter för att börja sitt fyrverkeri.

naken natur...

Kellon vänta på sjösättning...

Som jag redan konstaterat tidigare, så hade vi tur med bryggan - den klarade sig utan större skador, fast den inte bogserades ut till bojen under vintern.
Det som vi däremot inte kom undan i år heller är vassarbete - det skulle väl nog vara lite väl optimistiskt att ens föreställa sig att vi skulle slippa det de närmaste 20 åren.


Vi skulle förstås helst slippa vassen, men då skulle vi å andra sidan gå miste om en del trevliga gäster.
Vi skall hoppas att skäggdoppingen har bättre tur i år än förra året, då först högvattnet for iväg med det första boet och sedan kråkorna med det andra boets ägg.


Fast skäggdoppingarna ännu inte har börjat bygga bo, så finns det nog dom som redan har kommit längre.
Som barn tyckte jag att grodrom och sedan grodyngel var mycket intressanta.
Doften ?!? av grodrom kanske inte hör till de minnen som slår så högt när det gäller nostalgitrippar, men visst är dom fascinerande dom där små svarta prickarna som får ögon, svans och ben för att sedan mista svansen och bli små minigrodor.

grodrom

Lite mindre idylliska aktiviteter på Lönntorp denna gång var installation av pumpen.
Det låg ännu ett 10 cm tjockt is-skikt inne i brunnen.


Tursamt nog hittade jag ett ställe i isflaket, där jag fick ner sugslangen för pumpen.
Lätt gråbrunt vatten kom det till att börja med, men månne det inte klarnar under sommarens lopp.

voilà, mycket oromantiskt men bekvämt...

En liten olyckshändelse har tyvärr oxo utspelat sig medan vi varit borta.
Väderkvarnen låg bredvid brunnslocket som om den skulle ha fått en rejäl örfil och nu är det vingklippt.Nåja, det är väl nog tyvärr bara att skylla sig själv, eftersom jag glömt att låsa vingarna - eller vad månne det heter?
Det har blåst mycket de senaste dagarna och då har väderkvarnen helt enkelt stjälpt. Jag tror att det är möjligt att limma den - och ifall inte, så måste jag försöka hitta någon snickare som kan så'nt...