onsdag 15 maj 2013

Reflexioner från snickeriet 5 - "gärna före midsommar..."

Det gick precis som jag hade förutspått - ett väderleksmässigt fint och förlängt veckoslut så kommer människor att vakna!
Många for ut till sina stugor för att vistas där i några dagar - inte enbart för att öppna efter vintern och städa undan vinterns spår.
Allt detta innebär att man plötsligt kommer ihåg vad man hade tänkt reparera eller förnya denna sommar och det i sin tur betyder att snickarens telefon börjar ringa lite flitigare igen.

Vad är trevligare än att få ta del av folks planer och ideer. Den här tiden på året är ivern stor och ideerna många.

någon behöver kanske en hatthylla - här ännu utan krokar...

...eller ett bord som är bredare i ena ändan

allting behöver inte vara målad furu

Det är förstås fönster och dörrar som är de vanligaste behoven den här tiden på året. Rent generellt så tycks det vara "in" att piffa upp sin förstuga eller glasveranda och då blir det för mig att fräsa bl.a spröjs.

spröjs i hög

monterad spröjs

Om man har en veranda som man vill försöka hålla varm under vintern och behöver en dörr, så är jag av den åsikten att man måste ha en dubbel dörr - den fungerar då på samma sätt som ett fönster.
Ofta tror man idag att det är möjligt att hålla en veranda varm med en enkel isolerad dörr. Speciellt om det är en södervägg utan regntak över dörren så får man räkna med att en trädörr lever så mycket att den inte kommer att vara tät och dragfri.

En vanlig fråga i sammanhanget: "- men hur kunde man förr ha enkla dörrar? var virket så mycket bättre då?"

Handen på hjärtat - tror någon att dörrarna var täta och dragfria så att man hade varma glasverandor på vintern förut? Det är nog inte dörrarna som ändrat utan det är människans komfortkrav som är lite annorlunda idag - dom försöker vi leva upp till, men det är inte alltid möjligt!

dubbel pardörr

Visserligen är jag lite partisk, men i vissa miljöer är det enligt min åsikt fullständigt otänkbart att sätta in moderna fabrikstillverkade och sprutmålade fönster.

veranda med nytillverkade klassiska fönster med maskindraget glas

Som sagt, nu är det full rulle i snickeriet och förfrågningarna och beställningarna duggar tätt - men det lönar sig nog ändå att fråga ifall man är i behov av något - länken till snickeriet hittar du här.

Aj-ja, så var det det där med tidtabell - det börjar nog bli i sista valetet för, "- njaa, inte har jag så brottom, men visst skulle det vara trevligt att få det före midsommar".
Visst kan jag lova att allt blir färdigt före midsommar, men största delen nog först före midsommaren 2014...