söndag 10 augusti 2014

Som vanligt...

...så blir det inte så mycket skrivet på bloggen under sommaren. Så har det gått tidigare år och så gick det igen. Jag skall trots allt försöka bunta ihop sommaren i några inlägg, så att man kommer ihåg hur sommaren var.
Det har blivit lite av en tradition att vi har födelsedagskalas på Lönntorp, eftersom J fyller år i början av juni.

kalas!

På basen av kläderna kan man bilda sig en uppfattning om hur vädret var på försommaren - det var definitivt inte en av de varmare försomrarna man har upplevt. Stranden lockade inte heller till dopp eller båtturer:


 Fördelen med lite svalare väder är att man kan hitta på en massa fysiska aktiviteter utan att svettas så man måste byta skjorta stup i kvarten. Det som tyvärr kan dämpa ivern till landskapsvård är sedan igen regn, vilket det kom en hel massa av under junimånad.
Här är några av de projekt vi hade under juni;

vasshuggning

Egentligen skulle jag bara ta lite vass, för att se hur det ser ut - det blev mera och mera och till sist fick vi riktigt skaplig utsikt från torpet;

strandutsikt!

Medan jag höll på på stranden, så sysselsatt sig mor i huset med vårt förstorade trädgårdsland, som vi har räknat med att skall ge någon form av skörd nu då vi fällt en stor del av träden som skuggade platsen förut.

potatis.

Ett tiotal rader potatis av två olika sorter - få se vad det blir...

zucchini, ärter, rädisor, purjolök, gurka, dill, måndssmultron...

jordgubbar, röd & gul lök, sallat, spenat, mangold...

...utöver detta har vi flera krukor med tomater, flera olika sorters örter och diverse kryddor.

Fällandet av en massa träd gynnade inte enbart ett trädgårdsland, utan de fanns två yngre herrar som såg sin chans att skapa en terrängbana för sina RC-bilar...


Det som inte heller händer alla dagar nu för tiden, är att hela vår familj är samlad på en gång. Det är nog med ganska stor tacksamhet man kan konstatera att våra barn trivs bra tillsammans trots att L i våras fyllde 11 år och N redan 22 år i februari.


Ännu några iakttagelser från försommaren:

Göken som jag skrivit om tidigare förvånade mig genom att visa någon form av empati gentemot sin styvmor - en rödhakeunge dök plötsligt upp på sidan om göken och fick tydligen lov att hållas kvar i boet. Jag har alltid levt i tron att göken slänger ut alla styvsyskon eller ägg som finns i boet utöver den själv.

gök och rödhake

Så här långt norrut går solen ner kring midsommar - dessutom kan den ibland överraska med diverse olika visuella effekter då väderleken är gynnsam:Tillagt 14.8.2014

Efter en förfrågan hos Naturväktarna på Radio Vega fick jag reda på att vår gök som vi hade i vår lövhög var mycket speciell - Ingen av redaktörerna hade upplevt något liknande och enligt dem är det mycket ovanligt att göken lämnar kvar någon annan unge i boet den växer upp i. Troligtvis är det placeringen av boet som har gjort det svårt för göken att få ut alla ungar i.o.m. de inte faller ut ur boet utan blir och ligga bredvid boet.