onsdag 8 juli 2015

Bryggan i tur...

Rubriken ger ju nästan en bild av att vi skulle vara systematiska då vi grejar på Lönntorp, men det är nog bara en illussion. Ända från början har det varit klart att Lönntorp inte skulle bli en belastning som innebär en massa "måsten". Vi har haft den inställningen att man gör det man känner för just för stunden. Varken på hälft varande projekt eller opåbörjade projekt springer bort eller blir färdiga av sig själv, så man kan alltid återgå till det gamla eller börja med något nytt då andan faller på.

Den här gången blev det något nytt.
Som jag skrev i förra inlägget, så har några vintrars isar farit lite illa med bryggan, så jag beslöt mig för att vi skulle försöka räta upp den och se hur den mår så där allmänt sett.

Det är trevligt nu då pojkarna börjar vara så stora, starka och intresserade att man får hjälp med fysiska arbeten.
Först gällde det att skruva loss en stor del av bryggdäcket, för att komma in i kistan;'


Som det brukar, då det gäller bottenlösa bryggkistor, så hade troligtvis en stor del av stenarna runnit ur kistan under årens lopp. Det var med andra ord inte så mycket sten i kistan.Själva locket och lockunderredet eller -stommen är gjorda av tryckimpregnerat virke och ser ganska bra ut.


Själva kistan ser ut att vara timrad av obehandlade stockar med motorsåg, gängstång, bultar och spik.


Eftersom en stor del av kistan växelvis är under och över vattenytan, så har det förstås lämnat sina spår i form av murkna stockar.

Men det finns oxo ställen som ser riktigt fina ut, så som här t.ex.;


TRODDE DU JA!

Lille vän täljkniv stiftade lite närmare bekantskap med stocken och då gick det så här;Det var ju kanske inte precis det här vi hade önskat oss då vi öppnade bryggan, men om man vill hitta något positivt i misären, så kan man ju konstatera att vi har all orsak i världen att utvidga vår egen kunskapsbank med kapitlet; "Så timrar man en bryggkista och lagar en ny brygga" - tidtabellen för projektet tror jag inte vi skall fundera på utan bara konstatera att vi gör det då omständigheterna är de rätta. Bl.a. är vi nu på jakt efter en begagnad pontonbrygga till att börja med.

Och hur gick det sedan med vårt numera påbörjade bryggprojekt då?

Locket har vi inte satt tillbaka ännu, men visst blev bryggan avsevärt mycket rakare - i alla fall då vi talar nivå, men kanske inte vädersträck :)