lördag 4 juli 2015

Fyra års förändring...

Då vi beslöt oss för att ta oss an att förvalta Lönntorp - kan man äga mark som alla naturens varelser brukar och lever på? -, så var det klart att vi inte skulle ha någon tilläggsbudget, för att göra några ingrepp som skulle kosta något.
Vi fick tillgång till Lönntorp i september 2011 och tillbringar nu vår fjärde sommar här. Budgetmässigt har det inte skett några ändringar, vilket betyder att vi hållit oss till projekt, som mer eller mindre inte kostat något med undantag för taket, som måste förnyas för att förhindra förfall och fuktskador.
För det mesta handlar det ju då förstås om utomhusprojekt i terrängen.
När man håller på med dessa projekt blir man till en ganska stor del blind för förändringarna och därför kan det ibland vara bra att jämföra lite bilder från då och nu.

Här kommer en liten kavalkad med bilder från främst september 2011 och nu:

Vi kan börja med välkommen-vyn, som var en ganska dyster historia då vi kom hit första gången - det mesta var igenvuxet och solen hade det inte lätt att hitta ner till marken.


Idag ser det ut så här:


Förutom att det har varit att bearbeta marken, så har vi fällt största delen av skogen som fanns på tomten - det blev mer eller minder en +/- 0 affär rent ekonomiskt sett.
Vid Holken ser man oxo ganska bra hur det har blivit ljusare;


holken 2011

holken 2015

Berget på östra sidan om torpet;

berget 2011

berget 2015

På nedre sidan av torpet var det inte mycket till vistelseutrymme heller, eftersom naturen hade tagit över under många års tid. Förra ägaren hade vistats bara korta tiden under sommaren på senaste tid och då oxo bara klippt små gångar med gräsklippare. Utsikten från torpet ner mot havet var ganska så kaotisk;


Rakt utanför köksfönstret fanns det en smal utsiktsstrimma mot havet, men det har ändrats en hel del;


Synen från strandsidan upp mot torpet såg inte mycket annorlunda ut ;


Man rörde sig inte frivilligt utan stövlar och långbyxor på den här "ängen" i början, men oxo det har ändrats;


Lönntorp är precis som gamla torp vid havet brukar vara, beläget i en skyddad vik och enligt ortens historik gick en av öns kyrkstigar ner till havet via Lönntorp. Förr var det ju inte som idag, att man tar sig med båt till fastlandet för att fortsätta med bil till staden. Då gick man på kyrkstigen ner till starnden, för att sedan kunna ta sig med båt till staden, men år 2011 var det nog inte många som hittade ner till stranden på Lönntorp - först måste man hitta ner till en gruspir, som då såg ut så här;


Efter lite kroppsarbete ser den idag ut så här;


På rishögarna som ligger på piren kan man se att arbetet nog inte är slutfört ännu.
Då man väl kom ut till ändan av piren såg man en brygga och någonstans lite hav;


En viss förändring har dock skett;


Några vintrars isar har varit lite elaka med bryggan, men den fungerar ännu.

Utomhus har det mesta gått helt enligt plan och utan större ekonomiska insatser, men den övre våning som var tänkt att ge våra söner husrum och vars hall i försäljningsbrochyren såg ut så här;


Ser idag ut så här;


Här har vi bara kunnat vara destruktiva, eftersom vi i så gott som hela övre våningen tvärt emot säljarens upplysning upptäckte plast och plasthaltig "bastufolie". Eftersom vi hela tiden haft för avsikt att kunna vistas på Lönntorp alla årstider, så var vi tvungna att riva samtliga innerytor i övre våningen eftersom alla folier oxo här var på isoleringens utsida. Har man byggt så och värmer upp huset under den kallare årstiden så skall man inte vara överraskad över underliga lukter och fukt i väggen.

Men nu skall vi inte fundera på missförhållanden utan nu skall vi njuta av sommaren, då den äntligen kom...