söndag 17 juli 2016

Nystart i köket...

Efter en lite längre period, då vi inte har varken haft möjligheter eller motivation till att utveckla Fritidstorpet, så hoppas vi nu på en nystart gällande inspirationen i alla fall. Vilka möjligheterna är återstår att se - en månad i taget...

Det var på försommaren, som vi gick in för att måla om i köket och trots att vi är fullständigt medvetna om att golvet måste bytas så fort det är möjligt, så beslöt vi oss för att måla golvet ändå.

Utgångsläget för stunden är att vi med möjligast små finansiella medel skall åstadkomma möjligast stora förändringar i riktning önsketorp.
Som jag nämnt tidigare, så såg vi ett stort potential i Lönntorp, då vi kom hit första gången - vi såg genast att det med mycket små medel skulle gå att få torpet till "vårt" torp.
Utomhus skulle det krävas en större insats, men den får ta den tid den kräver.

Att dessa små medel sedan blivit mycket stora på grund av orsaker som inte vi blev informerade om och heller inte kunde upptäcka före köpet är förstås mycket beklagligt.

Jag skall här sätta upp några jämförelsebilder, som i stort sätt inte krävt mycket mera än målfärg - Ottossons linoljefärg - och lite snickarkunskaper...Så här såg det ut första gången vi kom in i stugan...

...och så här ser det ut idag.

Eldstadshörnet före...

...och efter.

Matplatsen före...

...och efter...

...och ur en annan synvinkel.

Då vi för några år sedan bytte taket, så blev det en del virke kvar, som vi kunde använda till annat. I samband med målandet av golvet, så rev vi bort den gamla diskbänken - dels för att den vara ganska låg och vi tyckte inte heller om den 80-talsstil som den representerade.
Diskbänken är långt ifrån färdig, men redan klart bättre än de två tvättfat på ett gammalt skrivbord som fått agera diskbord under försommaren...

Virkesrester från takprojektet...

Som socker på botten har jag sparat köksspisen!
Vi har konsulterat två eldstadsmurare, undersökt rök-kanalerna och spisen själva och nu senast förra veckan anlitat en sotare med erfarenhet av gamla eldstäder och skorstenar. Han kom mycket långt till samma slutsatser som vi själva efter allt konsulterande och undersökande. Därefter genomförde han vissa modifikationer i rökkanalen och nu har vi kunnat elda;


Det är ganska svårt att med ord beskriva hur det känns att äntligen kunna elda i köksspisen - köksspisen som var en av de största orsakerna till att vi fastnade för Lönntorp.
En fungerande köksspis var ett måste då vi höll utkik efter ett fritidsställe...

Bakugnen är fortsättningsvis igenmurad och obrukbar, men det skall väl ordna sig i något skede...